Історія кафедри


Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства була реорганізована
1 вересня 2013 року шляхом об’єднання кафедр технології та організації ресторанного господарства і кафедри технології та організації харчових виробництв.
Кафедра входить до складу факультету харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного бізнесу і є випусковою для студентів напрямку підготовки «Харчові технології та інженерія».
Підготовка ведеться за освітньо-кваліфікаційними рівнями: «бакалавр», «спеціаліст», «магістр».
Історично кафедра технологій та організації ресторанного господарства створена у січні 1978 року на базі кафедри технології і обладнання підприємств громадського харчування. На момент заснування кафедра мала назву “Кафедра технології продукції громадського харчування”. У 1983 році вона перейменована у кафедру технології та організації громадського харчування. 1 листопада 2004 року здійснено перейменування на кафедру технології та організації ресторанного господарства.

Протягом років кафедру очолювали:
- з 01.09.1977 по 03.01.1978 Дорохін Віктор Олександрович ;
- з 04.01.1978 по 15.11.1987 Ванукевич Анатолій Самуілович ;
- з 16.11.1987 по 21.09.1988 Бурбак Анатолій Миколайович;
- з 28.09.1988 по 03.07.1989 Карпенко Віктор Дмитрович;
- з 04.07.1989 по 03.04.1991 Ростовський Володимир Сергійович;
- з 04.03.1991 по 31.08.1993 Шкарупа Володимир Григорович;
- з 01.09.1993 по 01.10.2003 Рогова Алла Леонідівна
- з 02.10.2003 по 31.08.2006 Капліна Тетяна Вікторівна;
- з 01.09.2006 по 31.08.2013 Манжос Олександр Федосійович
- з 01.09.2013 по 03.12.2024 Хомич Галина Панасівна
У витоків створення спеціальної випускової кафедри стояли досвідчені викладачі, високоякісні фахівці галузі громадського харчування: проф. Ростовський В.С. – перший декан технологічного факультету; проф. Ванукевич А.С., проф. Дорохіна М.О., доц. Скалозуб Л.С., доц. Фірсова Р.М., доц. Шаповал Н.І. та ін.
В останні два десятиліття колектив кафедри розвивався як потужний центр наукових досліджень у галузі організації виробництва харчової продукції та технології масового харчування, який функціонував задля забезпечення наукових засад підготовки фахівців для громадського (ресторанного) господарства. В цей період на кафедрі склалася наукова школа в галузі харчових технологій та інженерії.
Кафедра технології та організації харчових виробництв була створена в травні 1990 р. у зв’язку з відкриттям в 1988 р. спеціальності "Технологія консервування". Спочатку кафедра мала назву, відповідну до назви спеціальності, а з вересня 1992 р. кафедра перейменована і отримала назву "Технології та організації харчових виробництв".
Завідувачем кафедри з початку її заснування і до 2003 р. була к.т.н., доцент Рибіцька Г.С.
З 2003 р. до 2009 р. кафедру очолювала к.т.н., доцент Хомич Г.П.
З липня 2009 р. по 31.08.2013 завідувач кафедри - к.т.н. професор Плахотін В.Я.

2011 р.
Найважливіші досягнення кафедри у навчальному процесі, науковій та виховній роботі:
- відкриття в 1998 р. нової спеціальності "Технології зберігання, консервування та переробки м’яса"
- створення відповідної матеріально-технічної бази для підготовки фахівців харчових технологій та інших напрямків, започаткованих в університеті.
- В 1999 р. створений науково-методичний центр "Харчові технології", оснащений комп’ютерами, програмними та технічними засобами навчання з метрології, стандартизації, сертифікації продукції і послуг
- організація філіалів кафедри: в 1991 р. при Полтавському консервному заводі і в 2000 р. при КП "Полтавський м’ясокомбінат"
- підбір та підготовка висококваліфікованих кадрів шляхом навчання в аспірантурі та виконання дисертаційних робіт в якості здобувачів: за 2001-2012 р.р. захищено 11 дисертацій
Концепція діяльності кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства полягає у створенні умов для якісної підготовки конкурентоспроможних фахівців у галузі харчової промисловості відповідно до досягнень вітчизняної та світової науки й освіти.
Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства сьогодні – це міцний сплав досвідченості і мудрості з молодим ентузіазмом. Нині на кафедрі працює колектив професіоналів, який складається з 3 докторів наук, 3 професорів та 1 професора ПУЕТ, 17 кандидатів наук, 1 старшого викладача, 5 асистентів та 10 - навчально-допоміжного персоналу.
Завідувач кафедри з 4 грудня 2024 року Горобець Олександра Михайлівна.
