![]() |
кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства |
Виробнича практикаПоєднувати навчання в #ПУЕТ і фахове стажування за кордоном – реально!Шкарпета Лідія, студентка спеціальності "Харчові технології", у листопаді 2021 р. звернулася до ТОВ "ПРОФІТІМ" із бажанням поїхати до Німеччини та подала заявку на проходження фахового #стажування. Так, 23 березня 2022 р. студентка вирушила до м. Бюккербург проходити професійне стажування на м'ясній мануфактурі. Працює вона у відділі маринування м'ясних продуктів та веганських шашликів. Графік роботи - позмінний. У вільний від роботи час Лідія пізнає нижню Саксонію, нещодавно відвідала місцеві історичні пам'ятки - Бюккебурзький замок і палац #Бюккербург. У зв'язку з проходженням стажування за кордоном студентка навчається дистанційно та переведена на індивідуальний графік навчання. Бажаємо Шкарпеті Лідії успіху та нових звершень! Dream big! #puet #oppty_mnocpuet #mnoc_puet #мноц_пует 4 листопада 2021 року на кафедрі ТХВРГ відбулася конференція, присвячена результатам проходження виробничої практики студентами І-ІV курсу спеціальності 181 Харчові технології. Було заслухано студентів, їх враження від роботи на підприємствах-базах практик, їх зауваження щодо змісту практики, обсягу завдань, відповідності теоретичного матеріалу практичним навичкам, які отримані на підприємствах. До виступу запрошені:
Було розглянуто також бази практики для студентів освітньої програми «Харчові технології та інженерія» - ПАТ «Фірма «Полтавпиво» та м'ясокомбінат "Зоря" (м. Полтава). Стажування 2021 стало початком становлення студентів як майбутніх професіоналів – інженерів-технологів галузі харчової промисловості та ресторанного господарства. Під час стажування студентами було отримано нові знання і практичні навички виконання різних технологічних процесів, з організації ресторанного бізнесу європейського рівня, вони ознайомилися з національними традиціями та звичаями України, Болгарії, Туреччини. Також здружилися між собою та знайшли нових друзів.
Під час проходження практики, студенти здобувають вагомий досвід роботи, а також мають змогу весело провести літні канікули з друзями. Зокрема, у санаторії "Чайка" студенти спеціальності "Харчові технології" проходять літнє стажування уже багато років. І кожного разу приїжджають з масою позитивних емоцій та цінних навичок і знань! Наші студенти проходять виробниче стажування в сучасних, висококласних готельно-ресторанних комплексах! Зокрема, студентки 2 курсу освітньої програми "Ресторанні технології" здобувають практичний досвід у "Hotel PrimaSol Ralitsa" на курорті Албена (Болгарія). #ТХВРГ #Харчові_технології #Ресторанні_технології #Абітурієнт2021 #ПУЕТ Конференція "Результати та перспективи розвитку професійного стажування студентів"21 листопада 2018 року на базі кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства було проведено щорічну студентську конференцію факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, присвячену результатам проходження професійного стажування студентами спеціальності 181 «Харчові технології». Учасників конференції привітали керівник центра зв’язків з виробництвом Бондар Л. М., декан факультету Скрипник В.О. У роботі конференції взяли участь викладачі кафедри, майстер виробничого навчання та студенти факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 1-4 курсів.
Під час конференції студенти представили результати виробничого стажування у туристично-оздоровчих комплексах, свої враження від роботи на підприємствах-базах практик. Також висловили зауваження та побажання для майбутніх стажувань. Студенти відмітили, що під час стажування вони отримали нові знання і практичні навички, здобули досвід роботи на підприємствах ресторанного господарства та колективі, оволоділи професійними навичками зі складання меню згідно сучасних норм харчування. 31 жовтня 2017 року кафедрою технологій харчових виробництв і ресторанного господарства проведена студентська конференція, присвячена результатам проходження виробничої практики студентами І-ІV курсу спеціальності "Технологія харчування". Учасників конференції привітали керівник центра зв’язків з виробництвом Бондар Л. М., заступник декана факультету Карпенко В. Д. та завідувач кафедри Хомич Г.П. Під час конференції студенти представили результати виробничого стажування у туристично-оздоровчих комплексах, свої враження від роботи на базах практик. Присутні на конференції студенти молодших курсів з інтересом вислухали доповіді старшокурсників: 1. Берзан Крістіни (дитячий спортивний оздоровчий центр «Горизонт» Кременчуцького району Полтавської області). 2. Шведенка Олексія (база відпочинку «Соснова поляна» Виликобагачанського району Полтавської області). 3. Юрченко Альони та Бичкова Олега (готельно-ресторанний комплекс "Гергана", який знаходиться в курортному місті Албена на Чорноморському узбережжі Болгарії).
Студенти відмітили, що під час стажування вони здобули досвід роботи на підприємствах ресторанного господарства та колективі, оволоділи професійними навичками зі складання меню згідно сучасних норм харчування. Дуже сподобалося відношення колег та керівництва, які завжди допомагали, підтримували і згодом стали справжніми друзями. У пам’яті назавжди залишаться розмови біля вогнища, пісні під гітару і веселощі у вільний від робити час. Під час стажування закордоном студенти отримали нові знання і практичні навички з організації готельно-туристичного і ресторанного бізнесу європейського рівня, ознайомляться з національними традиціями та звичаями Болгарії. Також знайшли нових друзів з різних країн світу. За результатами стажування та виробничої практики всі студенти були відзначені подяками та сертифікатами. Безумовно, це стажування стало початком становлення студентів як майбутніх професіоналів - інженерів технологів галузі ресторанного господарства. СУЧАСНІ ЗНАННЯ І ПРОФЕСІЙНЕ ЗРОСТАННЯ21 жовтня 2015 року, за традицією, кафедрою технологій харчових виробництв і ресторанного господарства проведена студентська конференція «Результати та перспективи розвитку професійного стажування студентів». Учасників конференції привітали декан факультету Л. М. Страшко та завідувач кафедри Г.П. Хомич.
Г.П. Хомич звернула увагу, що випускник університету, який має практичний досвід роботи, є більш адаптованим до майбутньої трудової діяльності, може краще оцінити професійну ситуацію та вирішити певні професійні питання.
Реалізуючи концепцію практико-орієнтованої вищої освіти, факультет ХТГРТБ приділяє особливу увагу організації виробничої практики та професійного стажування для студентів. Конференція дала змогу студентам представити результати виробничого стажування у туристично-оздоровчих комплексах.
Присутні на конференції студенти молодших курсів з інтересом вислухали доповіді старшокурсників:
За результатами стажування та виробничої практики студенти були відзначені подяками та сертифікатами. СУЧАСНІ ЗНАННЯ І ПРОФЕСІЙНЕ ЗРОСТАННЯУ забезпеченні якісної освітньої діяльності у вузах усе більшого значення набуває практична підготовка студентів. Випускник університету, який має практичний досвід роботи, - більш адаптований до майбутньої трудової діяльності, він може краще оцінити професійну ситуацію та вирішити певні професійні питання. На факультеті харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного бізнесу це добре розуміють, тому організація виробничої практики та професійного стажування для студентів – є одним з пріоритетних напрямків роботи як деканату, так і кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства Щороку на виробничу практику направляються близько 2300—2400 студентів II—IV курсів з усіх спеціальностей Полтавського університету економіки і торгівлі. Ті з них, хто навчається за галузевими направленнями, проходять практику в кооперативних установах і на підприємствах регіону. Більшість навчаються за індивідуальними угодами, тому самі обирають бази практики, з допомого працівників університету. Відповідно укладаються угоди на проходження практики на групу в цілому або індивідуально на кожного студента. Мотивація практики не тільки в тому, щоб студенти змогли закріпити теоретичні знання, здобуті в університеті, ай в тому, щоб вони подолали психологічний бар'єр входження в трудовий колектив, змогли почуватися в ньому невимушено, без страху. Закордоном проходять практику й стажуються насамперед ті студенти, які добре навчаються та добре володіють іноземними мовами. Університет має бази практики в Туреччині, Хорватії, Чорногорії, Угорщині. Причому за кордоном практиканти отримують ще й непогані зарплати, відпочивають в курортних місцевостях, милуються їх красою. Усе це — серйозний стимул до відповідального навчання. Для студентів факультету харчових технологій готельно - ресторанного і туристичного бізнесу створені усі необхідні умови для проходження виробничої практики та професійного стажування. З усіма партнерами укладені двосторонні угоди, що забезпечують дотримання зобов’язань як зі сторони університету, так і зі сторони бази практики. Крім цінного досвіду, нових знайомств та вражень, усі студенти по закінченню проходження виробничої практики (професійного стажування) отримують сертифікати та записи до трудової книжки. Бази практики спеціальності:
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |
За цей час студенти мали змогу не тільки здобути практичний досвід роботи у ресторанному комплексі, а й гарно відпочити. Цьому сприяв зручний двохбригадний графік роботи.
У вихідні дні студенти могли відпочивати на пляжі, а також їздити на екскурсії на пільгових умовах у Ялту,Бахчисарай та інші мальовничі місця Криму. За гарну роботу студенти приміювалися кінною прогулянкою до озер в горах Криму.
Зі здобутим досвідом, новими знайомствами та бажанням ще раз пройти стажування на ТОК «Золотий пляж» студенти повернулися додому.
Філіал ТОК «Золотий пляж» став базою стажування для студентів факультету харчових технологій готельно - ресторанного і туристичного бізнесу та гарним місцем відпочинку.
Дитячо-спортивний оздоровчий центр «Горизонт» (Полтавська область, Кременчуцький район, с. Запсілля)
ДСОЦ «Горизонт» - це невелике комунальне підприємство , створене з метою оздоровлення дітей. База практики лежить на території лісової місцевості поблизу мальовничої річки Псьол, розмежована ярами та балками. ДСОЦ «Горизонт» розрахована приблизно на 350 чоловік, займає вигідне для відпочиваючих положення, поблизу житлового корпусу.
Студенти факультету харчових технологій готельно-ресторанного і туристичного бізнесу мали змогу працювати на виробництві, займаючи різні посади. В гарячому, холодному, овочевому, та борошняному цехах студенти працювали кухарями, в залах - офіціантами,барменами.
У вільний від роботи час студенти відпочивали на території бази, де кожного дня проводились різні спортивно - розважальні програми, в яких також могли брати участь.
В останні роки професійне стажування набуває усе більшої популярності серед студентів факультету. Тому постійно ведеться робота щодо розширення баз практики та професійного стажування.
![]() |