кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Інтернаціоналізація ОП

          

28 листопада 2024 року в нашому закладі відбулась Х Міжнародна молодіжна науково-практична інтернет-конференцію «Наука і молодь у ХХ1 сторіччі». На секцію «Харчові технології» кафедри ТХВРГ зареєстровано 10 доповідей. Особливу зацікавленість присутніх викликала доповідь Тимощук Маргарити, студентки заочної форми навчання групи ТРГм-21. Активну участь в обговоренні взяли викладачі кафедри та студенти-магістри 1 курсу.

          

21 листопада 2024 року завідувач кафедри ТХВРГ Горобець О.М. приймала участь в роботі українсько-німецького круглого столу «Urban X-change network II:  Полтавський вимір».

Круглий стіл було проведено в форматі світового кафе. Учасники працювали в командах, які розподілились за тематичними столами, що відповідали акроніму STREAM (S – science/наука; T – technology/технології; R – Reading+WRiting/читання+письмо; E – engineering/інженерія; A – art/мистецтво; M – mathematics/математика).

Горобець О.М. була модератором столу, який відповідав за технології. В ході роботи круглого столу були висвітлені питання, щодо відомих постатей, подій, місць, які пов’язані з Полтавою та Полтавщиною та розглядались в ракурсі технологій.

Одним з завдань учасників круглого столу було створення подарунку, який би символізував Полтаву та відповідав загальній тематиці учасників команди. Команда, яка відповідала за технології  виготовила композицію з соленого тіста у вигляді альтанки та репліки пам’ятнику галушці.

          

В період з 27 серпня по 6 вересня 2024 року викладачі кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства проф. Хомич Г.П. – гарант ОП «Технології в ресторанному господарстві і проф. Тюрікова І.С. – гарант ОП «Технологічна експертиза, якість і безпека харчових продуктів» проходили міжнародне стажування з набуття компетентностей у галузі забезпечення якості та безпечності харчових продуктів при впровадженні технологічних інновацій на підприємствах харчової промисловості на базі курорту Албена (Болгарія) відповідно до двосторонньої угоди між Міжнародним центром SkillSprint (Варна, Болгарія) та Полтавським університетом економіки і торгівлі. Під час проходження стажування ознайомилася з організацією роботи ресторанних закладів Orhideya і Ralitsa, новими технологіями, технологічним обладнанням і організацією обслуговування в залежності від категорії закладу харчування. За результатами стажування отримали навички оцінювати та усувати ризики і невизначеності при прийнятті технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів. Проходження стажування підтверджено сертифікатами.

          

Академічна мобільність Erasmus+ викладачів кафедри

У період 6-10 травня 2024 року доцентки кафедри ТХВРГ ПУЕТ Аліна Гередчук та Юлія Наконечна в рамках програми академічної мобільності Erasmus+ staff mobility for training  відвідали провідний вищий навчальний заклад Литви Vilniaus kolegija (VIKO) (м. Вільнюс).

До Міжнародного тижня навчання персоналу «Applied RDI: Connect, Create, Change» долучилося 40 учасників з країн Європи, Азії, Африки та Південної Америки, які мали змогу обмінятися найкращими практиками з організації наукової роботи та проведення прикладних досліджень.

У рамках Staff Training Week відбулися змістовні лекції, практичні воркшопи, інтерактивні семінари, багато цікавих зустрічей і дискусій, у фокусі яких було прискорення прикладних досліджень і поглиблення міжнародної співпраці для розробки інновацій та більш ефективного регіонального впливу.

Програма охоплювала такі теми, як:

  • Дослідницькі компетенції та стратегії: Чому прикладні ВНЗ повинні займатися дослідженнями та які компетенції потрібні дослідникам.
  • Розвиток культури відкритої науки у вищих навчальних закладах.
  • Розробка дослідницької стратегії ЄС.
  • Horizon Europe: Вивчення можливостей обміну персоналом, навчання та досліджень.

Науковці представили свої найкращі дослідницькі кейси, здійснили візити до соціальних партнерів VIKO Teltonika та Cencora, а також познайомилися з історією Литви, визначними пам’ятками Вільнюса та насолодилися литовською культурою на Міжнародному вечорі з неперевершеним ансамблем народної пісні і танцю «Voruta».

Висловлюємо щиру вдячність спільноті VIKO та всім учасникам за створення платформи для обміну новими синергіями, що стимулює розвиток як науково-педагогічних працівників, так і міжнародного дослідницького середовища.

          

Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інноваційні технології та реалізація концепції Zero-waste у харчових технологіях і сфері ресторанного, готельного та туристичного бізнесу»

4-5 грудня 2023 року відбулася Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інноваційні технології та реалізація концепції Zero-waste у харчових технологіях і сфері ресторанного, готельного та туристичного бізнесу», організована кафедрою технологій харчових виробництв і ресторанного господарства Полтавського університету економіки і торгівлі #ПУЕТ.

Програма конференції передбачала висвітлення питань з трьох напрямків: впровадження концепції Zero-waste в інноваційних технологіях харчових продуктів; екологізації харчових виробництв та актуальних проблем якості і безпечності харчової продукції; реалізації концепції Zero-wаste в сфері готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Активну участь в конференції взяли колеги з Литви, Словаччини, Ісландії, Швейцарії, Туреччини, Грузії, Казахстану, долучилися науковці та здобувачі освіти з 13 закладів вищої освіти різних регіонів України, професіонали-практики, стейкхолдери та випускники.

Привітав учасників конференції ректор ПУЕТ, професор Нестуля О.О., який акцентував на важливості впровадження ресурсоощадних і безвідходних технологій, зокрема, в галузі харчових виробництв. З вітальним словом та висвітленням основних напрямків досліджень кафедри ТХВРГ у виробництві харчових продуктів з використанням концепції Zero-waste виступила завідувачка кафедрою, професорка Хомич Г.П.

У перший робочий день конференції на пленарному засіданні розглянуто перспективи застосування біодеградабельного пакування для кондитерських виробів, вплив чистоти довкілля на отримання екологічно чистої харчової продукції в Україні та Швейцарії, напрямки впровадження концепції Zero-waste при виготовленні харчової продукції з використанням українських кулінарних традицій. Зацікавленість виявили доповіді про шляхи переробки органічних відходів та застосування принципів Zero-waste в ресторанах Європи та досвід використання безвідходних технологій на прикладі литовських підприємств. Практичний інтерес викликав досвід запровадження технології переробки відходів рослинництва в продукцію грибівництва. Також розглядалися виклики отримання екологічно чистої продовольчої сировини, відновлення готельно-ресторанної індустрії та туристичного бізнесу, пов'язані з військовими діями.

Під час другого робочого дня конференції свої наукові напрацювання презентували студенти І-V курсів спеціальності 181 Харчові технології ПУЕТ, а також здобувачі інших навчальних закладів (програма конференції представлена на фото).

В цілому до конференції в режимі онлайн долучилося більше 120 учасників, що підтверджує зацікавленість науковців та практиків та актуальність теми, яка обговорювалася. До збірника матеріалів конференції було подано 109 тез доповідей.

Приємно зазначити, що даний захід отримав численні схвальні відгуки. Ми щиро вдячні усім, хто взяв участь у конференції в якості безпосередніх учасників, хто приймав участь, надіславши свої тези, і хто просто зацікавився змістом конференції і приєднався в якості слухачів. Бажаємо усій науковій спільноті та фахівцям галузі подальших успіхів та вагомих результатів в напрямку реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні та реалізації концепції Zero-waste у харчових технологіях, сфері ресторанного, готельного та туристичного бізнесу.

          

13-24 листопада 2023 року студентки спеціальності 181 Харчові технології Юлія Подойнік та Марія Литвин на чолі з доценткою кафедри ТХВРГ ПУЕТ Горобець О. М.  пройшли міжнародне стажування, яке відбулося в рамках програми ЄС «Стале виробництво — стале навколишнє середовище», організованої Клайпедським державним університетом прикладних наук (Литовська Республіка). Тиждень студенти брали участь в онлайн лекціях на тему органічного, екологічного і безвідходного виробництва, сталого споживання, тощо. А потім — поїхали до Литви на стажування.

Програма навчання була неймовірно насичена. Учасники презентували свої університети та наукові здобутки, дискутували на актуальні теми виготовлення продукції з нетрадиційної сировини. За тиждень технологи відпрацювали на практиці застосування кількох технологій безвідходного виробництва — максимальної переробки сировини з нульовою кількістю відходів. Зокрема відвідали підприємство з виробництва рибних напівфабрикатів - великий завод, який працює без відходів. Тут учасники освоїли технологію виготовлення чіпсів зі шкіри риби як варіант корисних снеків.

Також на практичних заняттях учасники відпрацювали технологію приготування традиційного алкогольного напою на основі меду «МЕАD», дегустували молоде фруктово-ягідне вино, виготовлене з суміші слив, яблук, винограду, аронії, чорники та чорної смородини.

 Вони пройшли практико орієнтоване навчання на підприємствах Європейського Союзу, отримали сертифікати, в яких це зазначено. Співпраця з Клайпедським державним університетом — це розширення мережі партнерських ЗВО, що є пріоритетом для ПУЕТ. Тож дякуємо організаторам і чекаємо на наступні спільні проєкти.

          

Делегація ПУЕТ відвідала Литву у рамках кредитної мобільності Erasmus+

З 17 по 21 квітня в Утенському університеті прикладних наук проходив міжнародний тиждень у рамках програми Erasmus+. Учасники з Литви, України, Латвії та Албанії презентували свої країни, університети та обговорювали можливості для співпраці. Від Полтавського університету економіки і торгівлі у кредитній мобільності брали участь директор інституту денної освіти Аліна Ткаченко, відповідальний секретар приймальної комісії Олена Горячова, доцент кафедри технології харчових виробництв і ресторанного господарства Олександра Горобець та асистент кафедри ділової іноземної мови Соф’я Горбуньова.

На першій зустрічі Аліна Ткаченко презентувала Україну, подякувавши за підтримку міжнародній спільноті. Підтримка України у Литві є дійсно дуже потужною, вся країна майорить українською символікою, у кожному торговому центрі є скриньки для донатів на потреби українців. Соф’я Горбуньова презентувала міжнародні можливості університету, освітні програми та проєкти.

У рамках кредитної мобільності для учасників була організована зустріч з відділом студентської документації. Литовські колеги представили можливості електронного деканату, розповіли про особливості роботи зі студентами і основні виклики сучасної освіти. Серед них – небажання студентів вчитися в університеті одразу після школи (середній рік вступників наближається до 30 років); важкий процес переходу з онлайн на офлайн навчання, зменшення кількості бажаючих вступати на інженерно-технічні спеціальності.

Під час відрядження наші співробітники зустрілися також зі студентами ПУЕТ Альоною Шустваль та Анастасією Варушею, які зараз навчаються в Утенському університеті у рамках мобільності Erasmus+. Студенти поділилися враженнями від навчання, а ще всі Erasmus-студенти та викладачі відвідали столицю Литви – місто Вільнюс.

20 квітня відбулися лекції Аліни Ткаченко та Олександри Горобець для студентів Утенського університету спеціальності «Харчові технології». Аліна Ткаченко прочитала лекцію за темою «Впровадження системи НАССР», у рамках якої розповіла про особливості харчового законодавства ЄС та принципи системи управління безпечністю харчових продуктів і провела міні-тренінг з дослідження маркування. Студентам були запропоновані зразки товарів, що продаються у Литві і вони мали дослідити їх маркування на відповідність регламентів ЄС. Олександра Горобець прочитала лекцію, розроблену у рамках її дисертаційного дослідження: «Хімічні властивості і вплив на здоров’я хеномелесу». Під час лекції студенти ознайомились з хімічним складом та сортовими особливостями хеномелесу, його впливом на організм людини. Також розглянули шляхи його переробки та використання продуктів переробки при виробництві продуктів харчування. Студентам були запропоновані зразки для органолептичного дослідження, а нутріціологічні властивості хеномелесу викликали жвавий інтерес.

На останок учасники мобільності зустрілися з деканом факультету Вайдою Барткуте-Норкунене і обговорили подальші можливості для цифрової мобільності, спільної проєктної та наукової роботи.

          

Викладачі ПУЕТ, в тому числі доцентка кафедри ТХВРГ Олександра Горобець, беруть участь у Міжнародному тижні в Утенському університеті прикладних наук у Литві за програмою #Erasmus+.

20 квітня 2023 року викладачі відвідали центр студентської документації. Обговорили роботу електронного деканату, особливості поновлення і переведення студентів у Литві. Також відвідали лабораторію харчових виробництв. Цікаве рішення - лабораторія (кухня) суміщена із навчальною лабораторією, яка імітує залу відвідувачів з барною стійкою у кафе.

Переймаємо кращі практики Європейського Союзу та впроваджуємо в освітній простір України!

          

В рамках реалізації проекту «Livelihood Rehabilitation Assistance and Food/NFI Distribution Project for IDPs in Ukraine» в Полтавському університеті економіки і торгівлі на кафедрі Технологій харчових виробництв і ресторанного господарства доцентом Шелудько В.М. було проведено практичне заняття для внутрішньо переміщених осіб з тренінгу «Піцайоло». Слухачі опанували особливості приготування фокаччі, піци «Маринара», «Маргарита», «Б'янка», прийняли участь у дегустації виробів.

          

У рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у співпраці з проєктом «Cult Food» за підтримки Швейцарії відбувся тренінг на базі Полтавського університету економіки і торгівлі для кухарів шкіл. Тренінг проходив протягом 23-24 листопада. Учасників тренінгу привітав ректор університету Олексій Нестуля. Також перед присутніми виступила керівниця обласного «Центру громадського здоров'я» Ніна Дурдикулиєва. Протягом двох днів слухачі проходили теоретичне навчання по впровадженню системи НАССР та дотримання вимог Постанови № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Теоретичне навчання проводила директорка інституту денної освіти, керівниця «Школи НАССР» університету Аліна Ткаченко. Практична частина була присвячена приготуванню страв для шкільного меню: мінестроне, овочева паелья з куркумою, китайська печеня із свининою, кебаб з сиром. Практичну частину проводили тренери проєкту «Cult Food», а організацію практичною частини здійснювали викладачі та студенти кафедри технології харчових виробництв і ресторанного господарства на чолі із завідувачкою кафедри Галиною Хомич.

Участь у тренінгу взяли майже 30 слухачів. Варто зазначити, що це не перший захід щодо реформування шкільного харчування, який проходить на базі ПУЕТ. Наш університет по праву можна називати освітнім осередком реформ харчового законодавства.

          

13 квітня 2022 року в Полтавському університеті економіки і торгівлі відбулась ХLV Міжнародна наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2021 рік «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ НАУКИ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ У ХХІ СТОЛІТТІ, яка проходила в режимі on-line.

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства презентувала наукові досягнення в тандемі із студентами 2-4 курсів. Наукові розробки були відображені у 12 доповідях. Присутні студенти і викладачі мали змогу заслухати цікаві науково обґрунтовані, креативні, сучасні матеріали, які з високим натхненням та запалом презентували юні науковці.

Підвівши підсумки і проаналізувавши прослуханий матеріал, було майже одноголосно запропоновано перше місце презентувати студентці 4 курсу – Тільній Ользі за наукову роботу на тему: «Сучасні ресторанні тренди в проектуванні закладів ресторанного господарства».

Друге місце було розділено між двома роботами - учня 11 класу ліцею №33 Полтавської міської ради, Заремського Даніїла (робота в рамках МАН «Підвищення показників діяльності учнів старших класів внаслідок організації раціонального меню в умовах реформування шкільного харчування») та студенткою групи ХТІ б -21 Подойнік Юлії («Оцінка мікробіологічної небезпеки предметів повсякденного вжитку»).

Третє місце вибороли: Бондар Іван - студент групи ХТІ б - 31 з роботою на тему «Розроблення рецептур десертів дієтичного спрямування»; Литвин Марія - студентка групи ХТІ РТ -21 з роботою на тему: «Сучасні підходи до формування згуртованості колективу на прикладі однієї з пекарень м. Полтави».

          

Поєднувати навчання в #ПУЕТ і фахове стажування за кордоном – реально!

Шкарпета Лідія, студентка спеціальності "Харчові технології", у листопаді 2021 р. звернулася до ТОВ "ПРОФІТІМ" із бажанням поїхати до Німеччини та подала заявку на проходження фахового #стажування. Так, 23 березня 2022 р. студентка вирушила до м. Бюккербург проходити професійне стажування на м'ясній мануфактурі. Працює вона у відділі маринування м'ясних продуктів та веганських шашликів. Графік роботи - позмінний.

У вільний від роботи час Лідія пізнає нижню Саксонію, нещодавно відвідала місцеві історичні пам'ятки - Бюккебурзький замок і палац #Бюккербург. У зв'язку з проходженням стажування за кордоном студентка навчається дистанційно та переведена на індивідуальний графік навчання.

Бажаємо Шкарпеті Лідії успіху та нових звершень! Dream big!

          

Наука і технології не розривні! Магістрантка спеціальності 181 Харчові технології за освітньою програмою «Технології в ресторанному господарстві» Владислава Вовк (гр. ТРГм-21) та доктор технічних наук Інна Тюрікова представили результати наукової роботи "Розроблення технології біологічно-цінного напою на основі буряка" на IV Міжнародній науково-практичній конференції «CURRENT ISSUES AND PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENTIFIC RESEARCH» (7-8 грудня 2021 року), яка відбувалася в місті Орлеан, ФРАНЦІЯ. Наукові здобутки позитивно схвалено та опубліковано у науковому збірнику «SCIENTIFIC COLLECTION «INTERCONF+» № 90.

          

Сьогодні, 2.11.21 р. відбувся майстер-клас з приготування італійської пасти, який провели члени делегації Асоціації U.C.M.-Italy, а саме президент Паоло Брешія та менеджери проектів Ковбаса Олександр та Полосін Анатолій. Студентів навчали виготовляти пасту трокколі з допомогою читарри, кавателлі, та інші види пасти з семоли. Крім того, студенти освоювали кулінарні терміни італійською мовою. Вцілому, захід зацікавив студентів перспективами майбутнього професійного стажування в готельно-ресторанних закладах Італійської Республіки. Заплановано також ряд майстер-класів та лекцій в рамках даного проекту.

Дякуємо гостям за чудові практичні навички, відкритість та нові знання!

          

Наші студенти проходять виробниче стажування в сучасних, висококласних готельно-ресторанних комплексах! Зокрема, студентки 2 курсу освітньої програми "Ресторанні технології" здобувають практичний досвід у "Hotel PrimaSol Ralitsa" на курорті Албена (Болгарія).

          

Від 30 березня розпочалося стажування першої групи відібраних учасників - студентів ПУЕТ, у мережі готелів «Delphin Hotels & Resorts» (Туреччина). Серед них і наші технологи - чарівні, розумні і цілеспрямовані Тильна Ольга та Дмітрієва Анастасія! Перші враження у студентів чудові, тож ми бажаємо їм успіхів та позитивних вражень цього сезону!

          

У сучасному суспільстві освіта і знання стають транскордонним та транснаціональним явищем!!!

У грудні 2020 року – лютому 2021 року доцент кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ТЮРІКОВА І.С. проходила міжнародне стажування “Міжнародна кар’єра науковця та управління науковими проєктами” (організатор - Центральноєвропейська Академія Навчань та Сертифікації (CEASC) у співпраці з Університетом Суспільних наук (UNS), м. Лодзь (Польща)).

У рамках стажування отримано:

  • відповідні навички і знання для розробки прийнятної дослідницької проектної пропозиції для грантового фінансування;
  • унікальний досвід пітчингу групового проекту у формі crush-тесту перед експертною комісією на Міжнародній науково-практичній конференції.
  • науковий досвід, нові ідеї та приємне спілкування з наковцями ВНЗ України та ЄС!!!