кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства |
Гурток Технологічне бюроПлан роботи наукового гуртка на 2024-25.нр. Звіт про роботу гуртка за 2023-24 нр. 24.04.2024 р. на кафедрі відбулася важлива подія - студенти спеціальності 181 Харчові технології демонстрували свої навички і вміння для отримання розряду кухаря-кондитера. Члени комісії оцінювали не лише смакові якості страв, а й складність технології, охайність роботи та оформлення подачі. Здобувачі освіти показали високу майстерність, а дехто здивував комісію власними креативними і вишуканими розробками. Вітаємо студентів з черговим досягненням та бажаємо успішного кар'єрного шляху!
Наукові дослідження студенти-технологи проводять регулярно як на навчальних заняттях, так і в наукових гуртках кафедри. Так 27.03.2024 р. студенти 2 курсу спеціальності Харчові технології проводили розробку та дослідження якості дієтичної продукції в рамках дисципліни "Основи досліджень і програмної грамотності в харчових технологіях" (доц. Гередчук А.М.) Здобувачі розробили рецептури безлактозної продукції (пана-кота з авокадо і шпинатом, заварний крем на соєвому молоці), пісного майонезу та вегетаріанської грибно-бобової ковбаси, безглютенових пасок. Результати досліджень презентуватимуть згодом на щорічній студентській конференції ПУЕТ.
Гурток «Технологічне бюро» спрямовує свою діяльність на розвиток умінь та навичок студентів проводити наукові дослідження сировини, матеріалів і готової продукції. Одержані результати своїх досліджень студенти інтерпретують в наукових роботах, тезах доповідей на наукових студентських конференціях, кулінарних конкурсах. Кращі наукові роботи направляються на конкурс студентських наукових робіт. Щорічно проводиться стендова наукова студентська конференція за результатами наукової роботи. Важливим моментом у науковій роботі студентів є те, що результати дослідницької роботи вони використовують при вивченні дисциплін: методи контролю якості продукції в галузі, теоретичні основи технології харчових виробництв. Основні напрями тематики наукового гуртка «Технологічне бюро»:
Керівники: Горобець Олександра Михайлівна, к.т.н, доцент Кількість студентів: 25 У подальшому результати досліджень подаються в дипломних проектах, курсових і магістерських роботах. Результати досліджень науково-дослідних робіт представляються кожного року на науковій студентській конференції та щорічній виставці наукових робіт під час проведення «Свята професійної майстерності». План роботи наукового гуртка на 2023-24.нр. Звіт про роботу наукового гуртка за 2022-23.нр. План роботи наукового гуртка на 2022-23.нр. Звіт про роботу наукового гуртка за 2021-22.нр. План роботи наукового гуртка на 2021-22.нр. Досягнення гурткаТиждень з 13 по 17 червня 2022 року виявився насиченим заходами та приємними знайомствами. Викладачі кафедри активно долучилися до PUET Summer Camp-2022, який був створений з метою набуття нових корисних навичок та цікавого проведення часу випускниками 11 класів міста Полтава. Юнаки та дівчата дізналися правила вибору якісної сокової продукції на тренінгу викладача Гередчук А. М., навчилися готувати традиційні італійські равіолі та неймовірну панакоту на майстер-класі від викладачів Горобець О. М. та Левченко Ю.В., а також скуштували солодке частування на lemonad break від майстра виробничого навчання Гончаренко В.Ф. та лаборанта Львової С.В. Приємно бачити активну і цілеспрямовану молодь, яка не зважаючи на обставини, постійно працює над саморозвитком та живе на повну! Бажаємо вам успіхів та впевнені, що скоро зустрінемося в стінах #ПУЕТ . Разом працюємо на перемогу та розвиток нашої країни!
Ніч науки у #ПУЕТ15.11.2022 р. в рамках освітньо-наукового івенту "Ніч науки" викладачі кафедри ТХВРГ провели ряд майстер-класів на Food-локації "Харчові інгредієнти: хімія чи магія". Студенти-першокурсники та учні шкіл з цікавістю провели мікробіологічні дослідження на виявлення збудників псування продуктів, якості хлібопекарських дріжджів та молока, дізналися про корисні і шкідливі харчові добавки (доц. Бородай А.Б.), власноруч створили десерт з технологіями молекулярної кухні "Панна-кота з полуничними спагетті" (доц. Гередчук А.М.), послухали про харчову цінність та незвичайні технології напоїв у різних країнах світу, а також продегустували неймовірний чайний глінтвейн (доц. Чоні І.В.), а також посмакували духмяним свіжоспеченим пирогом (майстер виробничого навчання Гончаренко В.Ф.). Всі учасники отримали масу задоволення та позитивних емоцій, а також сертифікати учасників. Впевнені, що подібні заходи є корисними для молоді, тому будемо продовжувати традицію разом із #ПУЕТ PS: окреме дякуємо нашому режисеру - Владиславу Цуревському - студенту 1 курсу, який зафіксував усі моменти наукового пікніка і показав "Ніч науки" очима студента)))
25 травня 2023 року відбувся круглий стіл «Професійна адаптація та перекваліфікація в галузі харчової промисловості в післявоєнний період», який кафедра ТХВРГ #ПУЕТ провела в рамках "Тижня якості в ПУЕТ" та Дня партнерства. Метою зібрання було висвітлити актуальні проблеми та завдання, що постали перед закладами ресторанного бізнесу та підприємствами харчової промисловості, зокрема створення можливостей для професійної реінтеграції вразливих верств населення: внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, ветеранів війни. Наприкінці, доцентка кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ Аліна Гередчук підсумувала актуальні завдання, які стоять перед науковою спільнотою та фахівцями харчової промисловості, вирішення яких дозволить створити максимально інклюзивні і безбар’єрні умови для працевлаштування вразливих верств населення на підприємствах галузі, а також для комфорту осіб з інвалідністю як споживачів продукції та постуг. Доценткою кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ Горобець Олександрою було надано рекомендації щодо організації оздоровчого харчування військово-службовців під час реабілітації.
СПІВПРАЦЯ ЗІ ШКОЛАМИМи продовжуємо пропагувати реформу шкільного харчування, здорове харчування серед дітей та запрошуємо на на навчання у ПУЕТ, зокрема на спеціальність "Харчові технології". 23 травня 2023 року відвідали Соколовобалківський ЗЗСО з цікавою та корисною програмою. Доцентка кафедри ТХВРГ Юлія Наконечна на тренінгу розповіла учням про харчові продукти, що містять харчові добавки; пограла з учнями в гру, де треба було відгадати продукт за складом; розповіла як правильно розшифровувати всім відомі "Е-шки". Доцентка Аліна Гередчук провела захоплюючий майстер-клас з молекулярної кухні - готували десерт у вигляді яєшні. Профорієнтація - це не лише презентація університету, а ще й суспільно корисна і важлива справа. Реформуємо шкільне харчування, пропагуємо здоровий спосіб життя та змінюємо Україну на краще разом. Дякуємо керівництву Соколовобалківського ЗЗСО за запрошення!
25-26 жовтня 2023 року викладачі та студенти кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ приймали участь у Чемпіонаті України з кулінарного мистецтва, де учасники зі всієї України змагались у 13 номінаціях в 2 вікових групах : юніори ( до 23 років ) та професіонали ( від 23 років ). Результатом участі в чемпіонаті є срібна медаль за 2 місце в номінації «Ресторанні десерти» (кваліфікація професіонали). Олександра Михайлівна презентувала авторський десерт «Замріяна осінь» в якому використала сезонну місцеву сировину (зокрема гарбуз, хеномелес, груша, лохина), тому страва відрізнялася не лише оригінальними смаковими якостями, а й корисними властивостями. Також Срібну медаль за 2 місце в номінації «Ресторанні десерти» (кваліфікація юніори) отримала студентка 4 курсу спеціальності Харчові технології Юлія Подойнік, яка здивувала членів журі вишуканим десертом «Квітка-Душа». Дипломом нагороджена і третя учасниця від нашої команди – Вероніка Кольцова в номінації «Основна страва з птиці» (кваліфікація юніори). Страва Вероніки «Полтавський викрутас», що являє собою курячий рулет з шийками креветок і шинкою, з соусом біск і буряково-апельсиновим гелем, та гратеном з батату, - отримала схвальні відгуки як в членів журі, так і в гостей конкурсу.
13-24 листопада 2023 року студентки спеціальності 181 Харчові технології Юлія Подойнік та Марія Литвин на чолі з доценткою кафедри ТХВРГ ПУЕТ Горобець О. М. пройшли міжнародне стажування, яке відбулося в рамках програми ЄС «Стале виробництво — стале навколишнє середовище», організованої Клайпедським державним університетом прикладних наук (Литовська Республіка). Тиждень студенти брали участь в онлайн лекціях на тему органічного, екологічного і безвідходного виробництва, сталого споживання, тощо. А потім — поїхали до Литви на стажування. Програма навчання була неймовірно насичена. Учасники презентували свої університети та наукові здобутки, дискутували на актуальні теми виготовлення продукції з нетрадиційної сировини. За тиждень технологи відпрацювали на практиці застосування кількох технологій безвідходного виробництва — максимальної переробки сировини з нульовою кількістю відходів. Зокрема відвідали підприємство з виробництва рибних напівфабрикатів - великий завод, який працює без відходів. Тут учасники освоїли технологію виготовлення чіпсів зі шкіри риби як варіант корисних снеків. Також на практичних заняттях учасники відпрацювали технологію приготування традиційного алкогольного напою на основі меду «МЕАD», дегустували молоде фруктово-ягідне вино, виготовлене з суміші слив, яблук, винограду, аронії, чорники та чорної смородини. 4-5 грудня 2023 року відбулася Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інноваційні технології та реалізація концепції Zero-waste у харчових технологіях і сфері ресторанного, готельного та туристичного бізнесу», організована кафедрою технологій харчових виробництв і ресторанного господарства Полтавського університету економіки і торгівлі #ПУЕТ. Програма конференції передбачала висвітлення питань з трьох напрямків: впровадження концепції Zero-waste в інноваційних технологіях харчових продуктів; екологізації харчових виробництв та актуальних проблем якості і безпечності харчової продукції; реалізації концепції Zero-wаste в сфері готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Активну участь в конференції взяли колеги з Литви, Словаччини, Ісландії, Швейцарії, Туреччини, Грузії, Казахстану, долучилися науковці та здобувачі освіти з 13 закладів вищої освіти різних регіонів України, професіонали-практики, стейкхолдери та випускники. Під час другого робочого дня конференції свої наукові напрацювання презентували студенти І-V курсів спеціальності 181 Харчові технології ПУЕТ, а також здобувачі інших навчальних закладів. В цілому до конференції в режимі онлайн долучилося більше 120 учасників, що підтверджує зацікавленість науковців та практиків та актуальність теми, яка обговорювалася. До збірника матеріалів конференції було подано 109 тез доповідей.
18 вересня 2021 року відбувся Міжнародний гастрофестиваль "Полтавська галушка 2021", в якому взяли участь викладачі та студенти кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ. Гостям свята ми запропонували скуштувати «Студентських галушок», в яких наші юні кулінари вклали свою молодечу жвавість, позитивний настрій та креатив! Відвідувачам готували пшеничні галушки за класичним рецептом, корисні гречано-пшеничні галушки, які віддавна були візитівкою Полтавщини, а також галушки, виготовлені з додаванням гарбузового та шпинатного пюре, які є джерелом каротинів, харчових волокон, вітамінів та мінералів. Студенти 1 курсу спеціальності Харчові технології Дудинець Анна, Голуб Олександр, Молошний Максим, Панасенко Святослав, Енес Карина, В’язовська Неждана не лише частували бажаючих галушками з м’ясним та грибним соусом, а й встигли прийняти участь у конкурсах з ліплення галушок та виграти цінні подарунки. Було смачно та весело! Дякуємо організаторам за запрошення, а гостям – за численні позитивні відгуки!
Карантин не завада науковим пошукам. Тому наші магістранти продовжують свої наукові дослідження, які присвячені актуальним питанням харчової промисловості. Зокрема, студент Шипік Сергій провів апробацію удосконалених рецептур збивних кондитерських виробів, в які було внесено багаті на біологічно активні речовини відходи рослинної сировини. А студент Мирончук Ігор продемонстрував власні розробки безглютеногового печива з добавками борошна насіння чіа.
Бажаємо магістрантам вдалих результатів та успішного захисту! 15 та 16 грудня 2020 року магістранти освітньої програми "Технології в ресторанному господарстві» групи ТРГ мПВ-21 в рамках навчальної дисципліни "Сучасні дослідження харчової науки" під керівництвом проф. Хомич Г. П. проводили лабораторні дослідження з метою виконання дослідної частини магістерських робіт. Студенти визначали хімічний склад та функціонально-технологічні властивості досліджуваної сировини, зокрема пектинові речовини, вітаміни, кислотність, сухі речовини, ніжність м’яса, вологоутримуючу і вологозв'язуючу здатність фаршевих систем. Робота наших магістрів! Продовжуємо дослідження та публікуємо результати! 15-16 квітня 2020 року в Одеській національній академії харчових технологій відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2019/2020 навчальному році за спеціальністю «Технологія захисту навколишнього середовища». За результатами конкурсу студенти факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу спеціальності «Харчові технології» Іванов Владислав Юрійович (група РТ-21) та Сокіл Андрій Андрійович (група ХТІ-31) нагороджені дипломами ІІІ ступеню за наукову роботу на тему «Розробка ресурсоощадних технологій борошняних виробів з використанням кавового шламу» (науковий керівник зав. кафедри ТХВРГ, д.т.н., професор Хомич Г.П.) Щиро вітаємо дипломантів та наукового керівника! Бажаємо натхнення та невпинного руху вперед до нових звершень і вражень! 2-3 квітня 2020 року у Національному університеті харчових технологій відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2019/2020 навчальному році за спеціальністю «Харчові технології». За результатами конкурсу студентка факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу спеціальності "Харчові технології" групи ХТІ-41 Добринь Юлія Миколаївна нагороджена дипломом ІІІ ступеня за наукову роботу: «Використання вторинної рослинної сировини в технології десертів» (науковий керівник д.т.н. професор Хомич Г.П.).
Щиро вітаємо переможицю та наукового керівника! Бажаємо подальших творчих успіхів та вагомих наукових здобутків! 20 – 21 листопада 2019 року на факультеті харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Полтавського університету економіки і торгівлі відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчових виробництв, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу», присвячена 45-річчю від дня заснування факультету. У конференції взяло участь понад 110 учасників, у тому числі науковці з Вищої Школи Готелярства та Гастрономії в Познані (Польща), Донецького національного університету економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, Харківського державного університету харчування і торгівлі, Одеської національної академії харчових технологій, Дніпровського національного університету імені О. Гончара, Київського національного торговельно-економічного університету, Університету імені Альфреда Нобеля, Української медичної стоматологічної академії, Полтавської державної аграрної академії, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та Полтавського університету економіки і торгівлі.
У рамках конференції кафедрою технологій харчових виробництв і ресторанного господарства проведено засідання секції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчових технологій і ресторанного господарства». З вітальним словом до учасників конференції звернулася завідувачка кафедри, д. т. н, професор Галина Панасівна Хомич, яка звернула увагу на перспективи наукових розробок викладачів та студентів кафедри, першочергові завдання та проблеми, що виникають у ході проведення досліджень, наголосила на тісному зв’язку науки з виробництвом.
На даній секції було представлено 26 доповідей учасників, які мали проблемний, дослідницький характер, наукове та практичне значення. Більшість доповідей викликали активну дискусію. Особливо активними на секційних засіданнях були студенти-магістри, які представили результати своїх досліджень, обґрунтували актуальність напрямків роботи та перспективи їх впровадження у закладах ресторанного господарства та підприємствах харчової промисловості.
Вітаємо наши студентів з перемогою у міжнародному кулінарному конкурсі Best cook fest-2019!22-24 жовтня відбувся масштабний, міжнародний кулінарний конкурс Best cook fest-2019. Цього року він проходив в Чернівцях. На конкурсі були присутні журі з 5 країн. Участниками конкурсу були як студенти навчальних закладів, так і професіонали, які працюють шеф-кухарями в найбільших ресторанах України. Конкурсанти змагагались в різних номінаціях: це і арт клас, і карвінг, і вироби з риби, м’яса, птиці, пасти, ресторанний десерт та багато інших.
Наші студенти взяли участь в цьому дивовижному святі професії. Анастасія Трехан, студентка 5 курсу виборола золото в номінації пряничні вироби, представивши роботу в техніці вишивка айсінгом, чим завоювала прихільність не лише судів, але й глядвчів. Вироби містили орнамент вишивки кожного регіону України.
Студентка-магістр 6 курсу Нужна Ірина, взяла участь в практичних змаганнях в номінації "Ресторанний десерт" та виборола срібну медаль, підкоривши суддів з Мальти та України ніжним та вишуканим десертом у вигляді троянди. Вітаємо наших студентів та їх керівників Гончаренко Валентину Федорівну та Горобець Олександру Михайлівну з перемогою, бажаємо нових досягнень, креативу та здійснення мрій!!! Студенти спеціальності Харчові технології неймовірно талановиті, активні та розумні! Підтвердженням цього є постійна участь наших студентів у наукових конференціях. Зокрема, 3-5 жовтня 2019 року студенти Нужна Ірина, Педченко Максим, Добринь Юлія взяли участь у XII Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених і студентів з міжнародною участю «Проблеми формування здорового способу життя у молоді», яка проходила в Одеській національній академії харчових технологій. Наші студенти гідно презентували результати своїх наукових досліджень, отримали схвальні відгуки та конструктивні рекомендації. А головне, неймовірно весело та цікаво провели час з новими друзями під час екскурсій та прогулянок чарівним містом Одеса! 21 травня 2019 року Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» гостинно приймав талановиту молодь закладів вищої освіти споживчої кооперації України на Шістнадцятій науково-практичній конференції «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства».
Конференція вкотре засвідчила високий рівень студентських досліджень, присвячених проблемам та перспективам інноваційних процесів в економічній, технологічній, товарознавчій, торговельній, кулінарній, ресторанній, екологічній, юридичній та інших галузях у контексті сучасних наукових парадигм.
З доповіддю на тему «Використання нетрадиційної сировини в технології кондитерських виробів» виступила студентка ТРГ-51м Ганна Беркита. Учасники конференції відзначили актуальність та практичну значимість наукової роботи, а Ганна відзначена дипломом споживчої кооперації України та сертифікатом Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».
Пишаємося успіхами наших студентів!!!12 квітня 2019 року студентка групи ТРГ-51м Нужна Iрина Юрiївна отримала диплом II ступеня Хомич Галинi Панасiвнi!
26-27 березня 2019 року У Вищому навчальному закладі Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» відбулася XLII Міжнародна наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2018 рік «Актуальні питання розвитку економіки, харчових технологій та товарознавства». Студенти-магістранти спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Технології в ресторанному господарстві» взяли участь в секції № 20 «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчових технологій і ресторанного господарства».
На конференції були розглянуті пріорітетні питання сучасного розвитку харчових технологій. Студенти продемонструвати результати та здійснити апробацію своїх наукових досліджень. Усі доповіді були змістовні, цікаві, з глибоким обґрунтуванням актуальності розробок та перспектив їх впровадження у виробництво і заклади ресторанного господарства.
Присутні студенти 2-4 курсів та викладачі кафедри активно брали участь в обговоренні доповідей, у результаті чого було визначено найкращі роботи: Диплом І ступеня отримала студентка групи ТРГм ПВ-51 Беркита Ганна Андріївна, науковий керівник к.т.н., доц. Суткович Т.Ю. Диплом ІІ ступеня - студентка групи ТРГм -51 Микитенко Маргарита Петрівна, науковий керівник д.т.н., проф. Хомич Г.П. Диплом ІІІ ступеня - студентка групи ТРГм -51 Нужна Ірина Юріївна, науковий керівник д.т.н., проф. Хомич Г.П.
Подяки за участь отримали студенти Янчук А.Д. та Черненко Ю.С. |